ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

by By NICHOLAS BAKALAR – NEW YORK TIMES.

Ο βελονισμός στην κοιλιά, ενισχυμένος από ένα ηλεκτρικό ρεύμα, βοηθάει στην ανακούφιση από τη σοβαρή δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν 1.075 ασθενείς με σοβαρή λειτουργική δυσκοιλιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να έχουν πλήρη κίνηση εντέρων περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Τα υποκείμενα της μελέτης ανέφεραν πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως τα σκληρά κόπρανα και μια αίσθηση ελλιπούς εκκένωσης. Οι ασθενείς, επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε μια μορφή βελονισμού, είτε μια ψεύτικη εξέταση-στην οποία οι ασθενείς θα πίστευαν ότι υπόκεινται σε θεραπεία βελονισμού-, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στα Annals of Internal Medicine.

 

Για την ομάδα πραγματικής θεραπείας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρο-βελονισμό, στον οποίο τα ρεύματα χαμηλής τάσης περνούν από βελόνες βελονισμού. Οι εκπαιδευμένοι βελονιστές εισήγαγαν βελόνες σε έξι σημεία βελονισμού στην κοιλιακή χώρα αρκετά βαθιά ώστε να τρυπήσουν το μυϊκό στρώμα του κοιλιακού τοιχώματος και έπειτα πέρασαν το ρεύμα μέσω συνημμένων συρμάτων για 30 λεπτά. Η ομάδα ελέγχου-ψεύτικη εξέταση, έλαβε αβαθείς βελόνες σε σημεία μη βελονισμού, με ηλεκτρικά καλώδια συνδεδεμένα με τον ίδιο τρόπο, αλλά χωρίς ρεύμα που διέρχεται από αυτά. Οι διαδικασίες επαναλήφθηκαν σε 28 συνεδρίες σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.

 

Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν καθάρισμα κάθε τρεις ημέρες αν χρειαζόταν και κατέγραψαν τη χρήση τους σε ημερολόγια.

 

Κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων θεραπείας, το 31,3% των ατόμων στην ομάδα θεραπείας παρουσίασε βελτίωση (μετρούμενη με τρεις ή περισσότερες κινήσεις του εντέρου ανά εβδομάδα χωρίς την ανάγκη καθαρτικών) σε σύγκριση με μόλις 12,1% στην ομάδα ελέγχου που βελτιώθηκε. Κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων παρακολούθησης, το 37,7% της ομάδας θεραπείας ανέφερε παρόμοια επίπεδα βελτίωσης, σε σύγκριση με το 14,1% των ασθενών στην ομάδα ελέγχου.
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η θεραπεία του βελονισμού δεν μπορεί να είναι πλήρως τυφλή, ενδεχομένως επηρεάζοντας τις προσδοκίες των ερευνητών. Ο βελονισμός μπορεί να έχει κάνει τη διαφορά, μια θεωρία είναι ότι η θεραπεία διεγείρει τους μύες κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα.

 

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη. “Αν και η ασφάλεια του βελονισμού είναι καλή, δεν το προτείνουμε ως θεραπεία πρώτης γραμμής”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, ο Δρ. Marie Jia Liu της Ακαδημίας Κινέζων Ιατρικών Επιστημών της Κίνας. “Οι άνθρωποι σε αυτή τη μελέτη είχαν σοβαρή δυσκοιλιότητα.”

acumedica
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website