ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ.

by Patrick J. LaRiccia, M.D.

 

 

Τo σύμπτωμα, της μύτης που τρέχει, του φταρνίσματος και των υγρών ματιών που συναντώνται σε συγκεκριμένες εποχές του έτους (ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο) είναι μια αιτία πολλών ταλαιπωριών ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού των ΗΠΑ. Εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για τα φάρμακα και τα πλάνα αλλεργίας για τη θεραπεία των εποχιακών αλλεργιών.

 

Η δυτική ιατρική βλέπει τις εποχικές αλλεργίες ως μια μορφή άμεσης αντίδρασης υπερευαισθησίας η οποία συμβαίνει όταν τα αντι-σώματα που παράγονται από τα λεμφοκύτταρα αλληλεπιδρούν με αερομεταφερόμενα σωματίδια όπως η γύρη. Η δυτική ιατρική περιγράφει τις θέσεις των λεμφοκυττάρων εκτός από την ύπαρξη στην κυκλοφορία του αίματος και στο γαστρεντερικό σωλήνα, τον σπλήνα, τους λεμφαδένες και τον μυελό των οστών. Ενδιαφέρον για την πρακτική του βελονισμού είναι ότι οι μεσημβρινοί του σπλήνα, του στομάχου και του μεγάλου εντέρου χρησιμοποιούνται πολύ. Εκεί, μπορεί κάποιος να εντοπίσει, μια ενδιαφέρουσα αλληλοεπικάλυψη της δυτικής και της κινεζικής ιατρικής σκέψης. Επίσης, η κινεζική ιατρική σκέψη θεωρεί τα γλυκά ως επιβλαβή για τη λειτουργία σπλήνας (Κινεζική αίσθηση της σπλήνας). Στην πρακτική μου τα γλυκά είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας στην επιμονή και την ένταση των εποχιακών αλλεργικών συμπτωμάτων.

 

Θεωρώ ικανοποιητική τη θεραπεία των εποχιακών αλλεργιών με βελονισμό. Υπάρχει συχνά άμεσο αποτέλεσμα. Συχνά οι ασθενείς παίρνουν κάποια ανακούφιση κατά την πρώτη επίσκεψη ενώ βρίσκονται στο τραπέζι των εξετάσεων με τις βελόνες βελονισμού τους στη θέση τους. Οι ασθενείς καλούνται να βαθμολογήσουν την ταλαιπωρία της μύτης τους σε κλίμακα μηδέν έως δέκα. Το μηδέν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου ταλαιπωρία και 10 είναι η χειρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Μπορεί να καθοριστεί βαθμολογία πριν και μετά τη θεραπεία βελονισμού. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να καθορίσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βελονισμό, παρακολουθώντας τον αριθμό των φτερνισμάτων την ημέρα και τον αριθμό των επεισοδίων φαγούρας γύρω από τα μάτια τους. Μετά από μια αρχική σειρά θεραπειών, οι ασθενείς έρχονται για περαιτέρω θεραπείες, ανάλογα με τις ανάγκες. Μερικοί ασθενείς επιστρέφουν μία φορά ή δύο φορές το χρόνο για ένα “boost”, ενώ άλλοι μπορεί να έρχονται πιο συχνά. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς κάνουν καλύτερα εάν αποφεύγουν τη ζάχαρη και το γάλα στη διατροφή τους. Έχουν καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα. Έχω δει πολλούς ασθενείς, στους οποίους απέτυχαν τα φάρμακα και οι αλλεργίες τους ανταποκρίθηκαν στο βελονισμό. Οι ασθενείς συνεχίζουν με οποιεσδήποτε συνήθεις θεραπείες που υποβάλλονται επί του παρόντος ενώ λαμβάνουν θεραπείες βελονισμού. Οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν σε σημαντική μείωση ή εξάλειψη της εξάρτησης από τα φάρμακα αλλεργίας.

acumedica
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website